Årsager til infertilitet

Faldende frugtbarhed

Er og har været genstand for stor opmærksomhed i medierne. Faktum er, at kvinders frugtbarhed falder med alderen, og at danske kvinder bliver ældre, inden de vælger at få deres første barn.

Her under finder du en liste over de mest almindelige årsager til uønsket barnløshed. Hos 10% af de uønsket barnløse kan man dog ikke påvise nogen årsager – hverken hos manden eller kvinden.

Manglende ægløsning

Kan være årsagen. Ofte skyldes det hormonelle og arvelige forhold, fedme – eller det modsatte – f.eks. i forbindelse med eliteidræt.

Insulin

Insulinproduktion og insulinfølsomheden (insulin-koncentrationen i blodet) synes at spille en væsentlig rolle for visse patienters vægtproblemer og dermed også for ægløsningerne.

Æggelederen kan være vokset sammen

Derfor kan sædcellerne ikke svømme op til ægget. Ægget kan også have problemer med at blive opfanget af æggelederen. Sammenvoksning af æggelederen kan opstå efter underlivsbetændelse – og efter kønssygdomme som klamydia og gonoré.

Forandringer i livmoderen

Knuder og polypper kan være årsag til, at det befrugtede æg ikke kan sætte sig fast i livmoderen.

Nedsat sædkvalitet

Kan være årsagen til dårlig fertilitet. Er der ikke tilstrækkeligt med sædceller, der kan svømme op til ægget, sker der ingen befrugtning. Arvelige forhold, usund levevis, miljøforhold, visse sygdomme og anvendelse af diverse midler til øget muskelvækst kan medføre dårlig sædkvalitet.

Dårligt pakket arvemasse

Kan være en årsag til, at et forløb med insemination eller reagensglasbefrugtning er uden succes. Det kan være abnormiteter med mandens eller kvindens kromosomer eller problemer med kvaliteten af kvindens æg. Den nyeste forskning har tilføjet endnu en faktor, der har vist sig at have stor betydning for resultatets af fertilitetsbehandlingen; dårlig pakning af arvemassen i mandens sædceller. Hos 20 – 25% af de par, som benytter sig af offentlig eller privat fertilitetsbehandling, vil mandens sædceller have et problem med dårligt pakket arvemasse.

Livsstilsfaktorer

Alder, rygning, alkohol, kaffe og over- eller undervægt spiller en ganske væsentlig rolle for fertiliteten.